Thanks For Viewing My Blog =)

Total Org Sekodeng

Food for fellow stalkers ;)

Tuesday, November 30, 2010

How I met your Incik Apex Part 2 : First Date

Seperti yang dijanjikan, nak cerita pasal our first date. sambungan dari entri sebelum ni.

Our first date bermula setibanya saya ke Kolej Dato' Onn, Uitm Machang dari Kuala Lumpur. Kebetulan saya MC hari tu jadi tiada kelas yang perlu dihadiri. Incik Apex pula kebetulan tiada training hari tu. Memang macam dah ditakdirkan je kn?


Plan asal kononnya nak keluar tengah hari. tapi on the first date My Incik Apex(MIA) dah bagi bad impressions. dia datang lambat! lambat beberapa jam lak tu! Dia sampai lebih kurang pukul 2. lambat pon sebab kakak dia guna kereta. Dah la travel dari Kota Bharu ke Machang amik masa lebih kurang 45 ke sejam. dah lambat tu bertambah lambat la kan...

"Ok.ok... nasib baik dia ni bukan bf aku, kalau tak.. siaplah!" bisikku..


Sampai2 je dia call.

MIA: Dah nak sampai ni.

Elia: Ok2. i turun skrg, u dtg naik ape? i mean keta colour ape?(xnak dia salah faham, so cover line baik punye)

MIA: Owh. Lori puteh.

Elia: (owwhh.. lawyer buruk plak dia).. OO..Lori puteh ye..Ok2

Tak lama lepas turun, nampak this car. tingkap tinted. mamat kat dalam pakai spec ala2 macha perasan macho dalam gambar haritu je. hm.. redah je la. saya pon dengan muka setebal buku teks bahasa melayu tingkatan 3 pon buka pintu kereta dan menyapanya dengan senyuman iklan darlie. kalau kena sinaran matahari mesti silau. sebab saya masih ber-braces ketika tu. hm. bila fikir balik mungkin sebab itu dia pakai spec hitam. T_T

Elia: Hye! sorry tadi tak perasan pulak "lori putih" ni.. huhu(pulang paku buah keras)

MIA: tak apa..



::Ni gambar hiasan semata-setelah beberapa bulan couple::


Yang kelakarnya sepanjang perjalanan ke Kota Bharu tu sunyi je. yang kedengaran hanya radio yang dipasang. masing2 tak ada idea nak bual apa. soal sepatah, jawab sepatah. jawab sepatah, tanya sepatah. pastu senyap balik. cengkerik pun mula menyanyi riang. biasa la awal2 masing2 malu2 kucing nak kena hempok kat dinding. sekarang ni kalau naik kereta tak pasang radio pon takpe. borak mengalahkan dj radio lagi. potpet potpet xreti nak diam.


:: Ni gambar 1st amik dalam kereta. pon slps beberapa bln cpl. Malu2 pon tetap pose ::


berbalik kepada cerita first date kitorang ok? sampai2 KB, apex bawa saya pergi KB Mall. duhh. where else? sampai2 je kitorang jalan2 then terus ke food court tingkat atas. tak boleh belah je masing2 cover line. mmg awkward giler la that situation. MIA order Nasi Goreng Thai, saya order Nasi Putih Paprik Ayam*.

Masa tengah syok2 makan tetiba saya teringat sesuatu yang buat saya tergelak kecil. sila bayangkan gelak kecil dalam keadaan coverina.

MIA: (muka pelik) Nape ni?

Elia: takde.. i teringat something yang Zamir kata.

MIA: dia kata pasal apa?

Elia: pasal u la.. =)

Sebaik je MIA dengar kata2 I tu muka dia terus berubah. wajah yang putih melepak tu terus bertukar jadi merah. MIA tersipu tersenyum malu. (agaknya dia dapat tangkap apa yg zamir bagitahu saya)


::Mcm ni la lebih krg muka dia blushing.. xde gambar real jadi edit merah saje..hehe. jgn mrh ye syg! seriously cute la u blush.. i suke! hehe.opps terlebih gediks suda!::


MIA: I dah agak dah mesti zamir bagitahu benda tu. siot tul mamat tu. adoi. *malu*

Elia: Hahahaha!! kelakar la u ni.

disebabkan taknak dia terus malu dan spoiltkan our first date, saya cepat2 tukar topik. mesti dia malu besar tadi kan?

Lepas je scene tu kitorang mula rancak bercerita. Banyak benda yang diborakkan. tak ingat dah soal apa. Lepas habis makan kitorang pon head back to Machang. another long journey back. borak-borak pon masih rasa jauh perjalanan tu.


Sampai2 Uitm, lepas saying goodbye saya pon balik ke bilik.


Terus terang masa tu memang takde feeling pon kat MIA ni. maybe sebab dia lewat dan masing2 rasa kekok dan seolah2 takde kimia diantara kita.. wah.. cam lagu la plak! tapi memang saya rasa macam tu. rasa macam mamat ni boring je. tambahan pula dia nk berstatus "pemain bola". sebelum ni mmg sy xpernah ada pengalaman ngn football player n from what i heard most of them are real "players".. playboy la senang kata..

Tapi ternyata insan bernama Khairul Fahmi Che Mat ni lain dari sangkaan. bila dah kenal lama barulah saya tahu rupa-rupanya sebab MIA ni pada asalnya bukan seorang yang romantik. dia pon hanya pernah couple 2-3 kali je seumur hidupnya. tu pon sekadar cinta monyet je. Sekarang barulah dia temui his true love, First Love n Soul Mate katanya.. Allahualam..


Ceritera Cinta FahmiElia tak berakhir disini. Ceritanya bertambah menarik pada part 3 (Date yang seterusnya) bila Elia "kenakan" Incik Apex beberapa kali semata2 nak menguji kejujuran dan keikhlasan dia. Memang unik dan kelakar ceritanya. tak sabar nak abadikan cerita ni kat dalam blog ni yang akan dikongsi bersama korang pembaca semua. Harapan saya, satu hari nanti coretan2 ceritera cinta ni akan menjadi tatapan anak cucu kami. (andai kami dijodohkan). amin..


*Antara saya dengan MIA ni, saya agak "mak nenek" sikit.. nyanyok memanjang. MIA yang selalu ingat tarikh2 penting, i pakai baju apa ms 1st jumpa, apa yang I cakap dan termasukkan menu apa yang kitorang makan masa 1st date ni. kalau nak harapkan aku mmg tak lah nak ingat. asyik terlupa je. susah kan nak cari bf cmni? kadang tu dia yang ingat counting brape hari dah kitorang couple. aku yang letak "Daisy Path" kat blog pon kdg2 terlupa. Hebat kan My Incik Apex?


77 Surat Layang:

juliet. said...

waahh..sweetnye korang..moga dijodohkan Allah..amin..cepat2 laa smbg part3..hehehee..dh mcm baca novel lak..pasni ley buat novel lak ye elia.. :)

Haa Fakihah said...

kihkih. cam sme je ngn 1st date akak yg diam snyp sunyi je tuh. haha. sweet korang! ya akk doakan korang betemu jodoh k. sabar & setia kunci kebahagiaan.

haziera said...

emy..
cepatlah updated..
aku xsabar nak dgr...
syok je baca weh...heheheh

Elia Si Jejariruncing said...

juliet: Novel?!hahaha..dh bt blog bt novel plak ye..

Haa: thanks kak!

Haziera: sabar weehh.. tunggu saspen skit

^mISz MatAHarIEy^ said...

nanti baby combinekn all the story...
hntr dekt novelist.. suh buat novel based on u all pnyer story... :)

Elia Si Jejariruncing said...

zana: laku ke cite bby ni? boleh ke bt novel? nnti bertambah lak org sakit hati. bt blog cmni pon ada yg kata kita kecoh.

tuan nur farhanna said...

sweet tul kak elia ngan abg apex...
harap kak elia cpt2 sambung part 3...:)

Elia Si Jejariruncing said...

farhana: thanks dik..sweet ke? ok2..nk kne abik mood nk bt part 3 ni

puteri plastik said...

haha...
besh! besh!...
x saba tunggu part yg strusnya...

puteri plastik said...

haha!..
besh besh..
kawin2 la akak oi..
syok a dgr cte...
haha...

Along Amry said...

Best la dik..
teringat masa sy bercinta dgn wife dulu2..
abg rase jodoh awak n MIA kuat..insyaAllah..
proud of u n him..
always take care

Elia Si Jejariruncing said...

puteri plastik: kalau kitorg bole kwin skrg mmg dh kwin dh..tp xbole lg..doa2kn la smoga jodoh kami kuat

amry: thanks bro.. abg buat la cite cinta abg plak.mesti bestt

fatinSQUARE said...

sweet :)

MIA yang selalu ingat tarikh2 penting, i pakai baju apa ms 1st jumpa, apa yang I cakap dan termasukkan menu apa yang kitorang makan masa 1st date ni.

betol-betol calon suami terbaik nie . hehe

Elia Si Jejariruncing said...

tau xpe.susah nk cri ni..

**Bila Comel Jadi Comot** said...

u both so sweet

Liquid said...

sosweet... hee

incek liquid pon mse first2 date pon senyap jek malu2 kuceng ehehehe

MomTom said...

ei, kawen nnti nak buat katne? kita satu org keramat ni. jgn lupa ajak aku

Elia Si Jejariruncing said...

Comel jd comol: thanks dear

liquid: biasa la.. mula2 semua malu

momtom: kat mane yerkk??antara keramat atau setiawangsa

cik cira said...

wa....romantik... nk J E L E Z bley????hehe...

MomTom said...

tinggal kat jalan enggang. hrp2 korunk kawen la. citer dah best ni.

Elia Si Jejariruncing said...

cik cira: sila2.. jemput2..hehehe

mom tom: mana tahu kpg sy kt enggang?

MomTom said...

lorrr... stalk la apa lg. kikikiki... xde la. mula2 carik khairul fahmi punya fesbuk. pastu tgk dia ada makwe. stalk makwe dia plak. tgk org kampung la.
mula2 mcm xlayan je.
pastu, baca blog hanis zalikha plak. awak post citer pasal korunk plak dlm ruangan komen blog tu.
haha. kebetulan plak. so, apa lg. ihik3...

Elia Si Jejariruncing said...

momtom: waah..pjg perjalanannye ye...huhu..bgus la.. btw, enggang tu kira kpg sy sbb mak sy n nenek duk situ. sy duk ngn ayah kt setiawangsa

MomTom said...

haha... memang panjang. nnti kalu terserempak, tego la. haha

tenangsudey said...

wah... bukan sekadar hebat di atas padang.... daya ingatan pun hebat... bagus la apek... memang best ah kalau dpt yg sporting mcm nih.. :)

ady87 said...

so aweet...bole create novel nih...=)

ezan said...

ehehe, best baca love story u :)
first date mesti kita akan malu2 kucing kan, haha anyway bf awak memang best lah boleh ingat semua tarikh penting dan boleh ingat first date u pakai baju ape, susah tau nak cari lelaki ingat benda2 tue semua, kan!

Mizz Dayana said...

sweeeeeeeeeeeeet. :)

NaEl said...

kikiki, tergelak2 tersenyum sorang2 kite baca entry akak ni. Awal-awal lagi macam dah suwit muwit aje. Semoga berkekalan ye :)

SpaQue said...

stephen chow ke ni?? ekeke

ainmusa said...

best2.comel2.insyaAllah ada jodoh.amin :)

nama.aku.lynn said...

tgh layan citer part 2 ni!aaaa..korg mmg dbomb laa!!=)besttt~

cuppylicious myra's said...

sumpah.sweet gile.suka sangat kamu berdua.

cimut munniey :) said...

gosh! sweet gila lovestory kamu :)

CoLoUrFuL^ChOc said...

both r u so sweeeett....
ske bce blog u!!!
smoga berkekalan slamenyer... :)

anaMuslimah said...

u have talent in writing..i like ur writings..keep it up...cumanya nasihat dari saudari seagama; jagalah batasan sbgai bukan mahram ye..spaya nti jika Allah jodohkan dengan perkahwinan; akan mmiliki perkahwinan yang berkat dan bahagia
bila senang ingt Allah; bila susah Allah takkan tinggalkan kita..
saya harapka jodoh kalian kuat ok;-))

eima said...

akak follow ko dik ...
tolong ucap tahniah kat fahmi ....

eVy-D-YaNa said...

sweetnya!


Talk of A Soul

Tim Cik KupuKupu Ungu said...

follow u :)
elia..hehe..nice la cple dgn gol keeper malaysia..woot woot. admire pakwe kamu. peminat je ok. hehehe

shaq shasha said...

best sgt baca u punya blog... akak harap, u n fahmi akan sampai ke jinjang pelamin and akak doakan u n fahmi bahagia hingga ke akhir hayat...

syafiqsulaiman said...

cik elia..

saya ade buat entri pasal bf awk ni.
ade cite jugak pasal awk.
iap bagi link ke blog awk..
dia mmg cekap ar.
lgpon same umo dengan dia..

hope dapat la jengok ke blog saya..
klo sudi bagi la komen skali ye..

btw.. ckp dekat fahmi.
thankx save penalti malam td..!!
http://syafiqfabregas-mat89.blogspot.com/

aDieyZa said...

sweet sgt.. semoga kebahagiaan tu berkekalan hendaknya..

kesetiaan tu kunci sesebuah hubungan.. semoga Allah panjangkan jodoh elia & fahmi..

sally allen said...

Ha ha dik...jangan sekarang je dia sweet remember all your sweet thingy pas kawin dia lupa semua macam laki akak dik oii.... ha ha ha.. Masa mengurat semua dia ingat date penting to us, apa yg special about us, now...? Date anak lahir pun terlupa bang...

Ha ha..

Apapun, bangga kerana Malaysia menang dan yang penting,
Keep up your good work Fahmi, for Kelantan and Malaysia...hidup Fahmi untuk Kelantan!!!

Love hurt aeNnn said...

so suweet. nice . sukeee. ;)

laskar rainbow said...

so sweet lah =)
hope berbahagia sambil bila2~

syafiqsulaiman said...

cik elia jgn lupe lawat blog saya..
hehehe..

• leesa lullaby • said...

woahh , both of youu sgt sweet laa , jelesss gituhh , hehe :)

btw , every happiness to both of youuu ;)

aini said...

cpt2 la cte psl cerai ea.... xsba nk dga u kn tggl.. dy kan da famous!!!

Safuraa Abdul Rashid said...

as salam ukhwah..
sy suka sy follow awak ye..
jemput singgah ke blog..
sy suka sebb sy tingat masa pertama kali bersua..hehe..memang senyap sunyi..memang kalau buka tingkap kete, memang dengar bunyi luar dari dalam kete sendiri..hehe..kalau ingat memang klaka..hehe..tapi, bila kenangkan itulah saat paling manis ye..hehe..sy letak awak dalam blog list ye..suka3..hehe..salam perkenalan..

mamaafzal said...

sweetnye crite elia...teringat plak en Ayah yg simpan resit restoran masa first date.katanya nak simpan sebagai kenangan...hehe...

Fazleeayu said...

semoga ada jodoh antara both of eu !! :D

Aien Ryena said...

hehe so sweet kamoo hehehe best gak dpt abg bola arn.. hehe blog ni cantik sgt2>>>
hehe ni blog ain.. aiencantik.blogspot.com..
but xlwa mcm nie pown hehe ppe pown t hope kowg smpai ke jnjg plmin k.. both of u so sweet..

nur afina said...

biar jee die kak , dengki tuu , buat tk thu jee , lme2 malu sndri ,

yayyalicious said...

sweetnyeee :)
btw , i already followed ur blog .
follow mine yeaa :)

syera chocoily said...

sys elia . sweet lha .
ske bce .sys krim slm kt , abg apex yea . hehehe . krim slm peminat n ore klate .
hehehe . ouh yea , syiera ade tlis post sal abg apex n sys elia kt blog syiera .
hope sys jgn mara eih .:)

syera chocoily said...

sys elia , sweet lha . ske bace . tlg krim slm kat abg apex eiyh . hehe .kim slm peminat n ore klate .
kiki :)
ouh yea , syiera ade post psl sys elia kt blog syiera . klu nk tgk bka nie http://openthisblogg.blogspot.com/ .
blog buda skula jea . n hope sys elia bule follow .
heheh :)

MieraNeep said...

kene cepat2 nikah woooo... =D

podshop/podboy/evagurl said...

memg hebat.. =)

.::: Princess MOMOY :::. said...

bahagianya MOmoy baca...
harap u all dapat bersama. Amin
Sebab Mengapa HARIMAU MALAYA Tidak Boleh Ditukar Kepada HARIMAU MALAYSIA !!

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

salam..
so sweet..suker LM baca kisah korang.moga berkekalan ke akhirnya ye . Kena byk sabar dan jgn cepat semburu tau.

mamawana said...

cute and sweet....

The Backyard Traveller said...

hehe .
now that was funny and sweet !
love reading your blogs gurl .
cheers from sarawak .
:D

uNa fiEy said...

like..like..like...like...10000000x
sweet sgt2..hehee

mrs.brOs said...

salam...
tomeyy nye kaq elia dgn kfcm... kfcm pn cute je..sho shuweeeeeettt...

~~fiZza_FaidHi's spaCE~~ said...

slm......pergh....mmg sweet gle ksh pcntaan korg.....i ase ia WAJIB di jadi kan novel.....lalalalala....jelez nye....huhu

serieyz said...

best bce blog awk. sweet2 sgale citer. sye sndri senyum sorg2. gelax sowg2 bile bce. hope hbgan kowg b'kkalan. amin! ;)

cik bunge said...

wah...ser0noknyer cter sal kak elia ni...huhuhu..drpd ngnt0k ter0s terang jew mate sbb nk bce..huhuh..alwaz lew update ek...st0ry yg fun+r0mantik+gile2....sem0ga hubungan akak ngn abg apek berkekalan hingga ke pintu syurga..amin.....gud lark meyh in ur life wif s0me0ne dat u lurve....

Zeela said...

Elia..Dari segi penulisan, akak rasa awak ni boleh jadi penulis... cubalah..dan akak pasti cerita ni pasti jd bestseller novel..

blasahje said...

BEST YOUR STORY..LEH BIKIN CERPEN GITUU..ACTUAlly akak tengah keje nih..tapi nak release tension kat pale,akak pun terjah la blog elia ni..he3..rasa ringan pulak pale bile baca kisah cik elia kita nih..
siap sampai leh senyum sorang2..nasib baik xde yang perasan...hu3..

ani rahmat said...

uniknya korang punya love story..

Ain said...

semoga happy
slalu..igt!!!!!!!!!!

Ain said...

happyy
and berbhagaia
slalu!!!!!!!!!!!!

Ain said...

happy
and dont
be sad...

hidayahraazak said...

the first photo is my favorite :)

Fid"s said...

kalo ada jodoh tak kemana...

Fid"s said...

cik Elia pandai main bola? Futsal?

Fid"s said...

mesra nampak hehe

Blog Widget by LinkWithin