Thanks For Viewing My Blog =)

Total Org Sekodeng

Food for fellow stalkers ;)

Wednesday, December 22, 2010

Dalam Dilemma. Tolong!

Seperti yang korang sedia maklum. yang mana tak maklum lagi sila buat buat cam dah sedia maklum. buat muka faham dan angguk. ok. saya kata sedia maklum, bukan maklong ye. maklong maklong diluar sana jangan marah ye.

ok. ok. elia, ni serious matter. tolong serious sikit!

Ok. Mungkin ada segelintir dari korang tahu yang saya sekarang dalam dilemma.

tak tahu nak pilih yang mana satu. tak tahu nak pilih antara My Incik Apex atau Justin Bieber.

eh, bukan bukan. camni.. sebenarnya saya telah ditawarkan oleh Uitm untuk melanjutkan pengajian ke peringkat Sarjana Muda Pengurusan Sumber Manusia dekat Uitm Sri Iskandar, Perak. saya sendiri pilih that course sebab masa kerja kat CIMB dulu i was incharged bahagian koperasi. so ada unsur2 Human Resource jugak la.




Mula mula memang la bersyukur teramat sangat sebab permohonan "Fast Track" dari sem 3 Diploma lompat terus ke Degree. tapi rasa ragu ragu sama ada nak terima atau tak. fikiran berbelah bahagi.

Saya dah bincang dengan keluarga dan mereka meletakkan sepenuh kepercayaan dan kuasa untuk saya menentukan hala tuju sendiri. mereka hanya menyokong apa saja keputusan yang saya pilih.

My Incik Apex pada mulanya memang nampak terkejut tapi dia nasihatkan saya untuk buat pilihan yang tepat dan untuk kebaikan diri sendiri. dia nak saya dahulukan diri.

"Ni bukan untuk orang lain tapi untuk kebaikan dan masa depan you. i nak u buat pilihan yang mana yang the best for your future. andaikata kita terpaksa berjauhan, i terima. itu untuk masa depan kita bersama juga. dont worry. i sedia tunggu dan sokong apa je keputusan you buat. kita mungkin tak dapat jumpa sekerap sekarang ni tapi tu takkan merubah apa-apapun. kita masing-masing kena jaga r/ship ni. susah-susah dulu, kemudian hari insyallah kita akan senang sayang"


Sayup sangat hati bila dengar kata-katanya.. dah bertakung dah pun air mata tapi tahan je la. Ya Allah, syukur atas kurniaanMu yang tak terhingga.

So, sekarang ni saya dah dapat restu dari keluarga dan bf tersayang.

cuba nak minta bantuan korang je. saya nakkan pendapatan korang semua tentang keputusan besar yang saya bakal ambik ni. because there is no turning back.

Saya dah study Dip in Banking for 3 sem anf received pointer 3.++ for every sem. Dekan for 2 sem. sem 2 n sem terbaru ni. kalau saya pilih untuk amik fast track ni, saya akan sambung 3thn lagi belajar. kalau lulus terus dapat Degree. tapi kalau Fail atau terkandas di tengah jalan, Degree xdapat, Diploma pon tak dapat.

so saya risau. sebab ada dengar org kate degree ni susah dan ramai bdk fast track tak dapat nak catch up. so boleh tak nak dgr feedback dari korg. especially budak2 degree, budak yang pernah amik fast track, lagi bagus kalau student yang amik course HR atau student Uitm Sri Iskandar tu sendiri..


Please.. help me out here!

40 comments:

Nazirul said...

uitm seri iskandar?

alamak.dekat je dgn utp

haha

Elia Si Jejariruncing said...

nazirul: really? so, any advise?

Anonymous said...

i would vote for taking degree.

nmhafiz said...

meme rugi...klau masuk degree ni sem 1 balik...tapi kalu hbiskan dip masuk sem 3....
masuk sekarang jd
sem 1=jan 2011,
sem 2=julai2011,
sem 3=jan 2012
kalu habiskan diploma,
sem 4=jan 2011,
sem 5=julai 2011,
sem 6=jan 2011..
sem 3 degree=julai 2011...

apalah sangat berbeza 1 sem kan??elia sem 4 degree masa tu,saen2 elia sem 3,tetapi sem3 yg sudah mempunyai DIPLOMA...elia sem4 sekalipon baru ada sijil SPM...BERBEZA 1 SEM X BERBALOI...


sekadar pandangan...keputusannya ttp kamu yg lakukan...
=)

fatinyaya said...

hye elia just wanna share opinion here..hehe..congratz dpt fast track..i skrg ngah wat degree..and really have to admit it mmg susah, tp if study smart mesti boleh..tp i rase fast track sgt menjimat kn masa..cuma when u dr diploma den trus jump to degree mula2 akan struggle ckit but by time insyallah ok..hope membantu..and u have a nice blog :)

Anonymous said...

elia..im a degree holder..juz finished my studies...i rase x de la ssh sgt nk dptkan 1 ijazah tu..if u confident wit urself, insyaAllah boleh..rezeki ade kat mane2..yg penting, usaha.. i noe u can do it..but, everytihng is in ur hands..ur future...btw, gud luck k! :)

MiLiEy FaTnIn said...

hai elia..congratz dpt fast track.. akak skrg tgh ambik degree..mmg akak mgaku degree agak susah dr diploma..but based on ur result insyaallah elia blh ikut fast track. then elia kena thu jgk kmampuan diri elia blh ikut ke tak bila ambik fast track..insyaallah rezeki ada dimn2...sblm buat kptsn fikir betul2 yg mana paling terbaik utk diri elia..k good luck..

MiLiEy FaTnIn said...

elia..im a degree holder..juz finished my studies...i rase x de la ssh sgt nk dptkan 1 ijazah tu..if u confident wit urself, insyaAllah boleh..rezeki ade kat mane2..yg penting, usaha.. i noe u can do it..but, everytihng is in ur hands..ur future...btw, gud luck k! :)

malaysia said...

1. klo u abiskan diploma pun,mst u nk smbung dgree gk kan? nama pun fast trek..mst la fast trek lg cepat..
2. u dpt course y u pilih. means u minat bnda tu..so go ahead la..
3.mmg la tough cket blaja dgree..mana2 pn cmtu. tp, i pecaya..u mst excellent gk..coz u buat bnda y u mnat..then, u rjin studi..dpt dean list lg tu sblum ni
4. dekat ngan kuarga, MIA pun ok..

i rasa la kan..mslah pling besa coz U xnk jauh nga MIA kan?? hehe..tu la y jd keliru tu...

Elia Si Jejariruncing said...

NMHAFIZ:mcm xfaham dgn explanation awak.mari sy bg sy nye timing yer..

DIS IS YOURS: sy dh tkr yg mane awk silap
sem 1=jan 2011,
sem 2=julai2011,
sem 3=jan 2012
kalu habiskan diploma,
sem 4=jan 2011,
sem 5=julai 2011,
sem 6=jan 2012
sem 3 degree=julai 2012
********************************

DIS IS MINE (kalau xamek fastrack)
sem 4=jan 2011,
sem 5=julai2011,
sem 6=jan 2012
DPT DIPLOMA
sem 1 degree =julai 2012,
sem 2 degree =Jan 2013,
sem 3 degree =Jul 2013
sem 4 degree=Jan 2014
sem 5 degree = Jul 2014
sem 6 degree = Jan 2015
DPT DEGREE

DIS IS MINE( kalau amek fastrack ni)
sem 1 degree =Jan 2011,
sem 2 degree =Jul 2011,
sem 3 degree =Jan 2012
sem 4 degree=Jul 2012
sem 5 degree = Jan 2013
sem 6 degree = Jul 2013
DPT DEGREE


perbezaan setahun setgh!(3sem jimat)and WALAUPUN perbezaan "satu sem" bak kata u tu,tp if diploma n degree.degree is better than diploma.even if nnt i ada SPM je,but then i will get a degree.SPM+diploma nk dibandingkan dgn SPM+degree...SPM+degree kn better?

NMHAFIZ: buat pemahaman awak,.bile sy abes diploma nnt sy kene apply degree lain.pastu masuk stat sem satu.bkn nye sem 3 mcm yg awk tulis tu.

anyway, TQ 4 ur opinion:)

Marya Hana . said...

aku tatau lah kalau course kau ni macam mane ..

tapi mcm junior aku, dia sekarang sama lah degree dengan aku..

kitorang dah lalui 6 sem mase diploma. so byk yg kitorg belajar. die dari part 3 teros degree, so kaw boleh bayangkan berape banyak yg die tertinggal. bile presentation, ketara gila cara dia dengan cara kitorg berbeza. dia dapat markah rendah2 belaka..

tu lah org kate, pengalaman mengajar kita ..

kalau kaw rase confident, teroskan la..

wawa zakaria said...

better u go with degree based on ur result i think u can do it better taw!
degree mmg lagi susah dr diploma but we go with the flow lah kan?
i vote for the DEGREE!

nway good luck ;)

Anonymous said...

tak susah mana pun degree... sama je lah...

ko masuk ni part 4 eh? kira setahun setengah lagi la kan... sambung degree 2 tahun... kiranya save 6bulan je pun...

tapi kalau ko habiskan dib tuh... buleh pilih course mana nak, finance ke, marketing ke, atau buat double major ke, atau amek major minor ke... major hrm, minor marketing/finance ke...

Anonymous said...

weh... degree 2 tahun je lah kalau ada dip... bukan tiga... nanti ko leh transfer kredit... dalam seratus kredit gak lah...

Anonymous said...

setahun setengah tak lame lah....
manusia je cakap lama....

Elia Si Jejariruncing said...

Degree yang saya bakal amik ni start sem 1. bukan sem 4 degree. maksudnya 6sem degree baru dapat degree..

brown19 said...

akak... dkt dgn ipoh tu... hehehe leh jumpa... tp, mcm susah je fast track ni... xpe2... fikir sedalam2 nya.... do the best akak!!!!

Anonymous said...

ambik je digree..bkn ssh sgt pon ..btol ckp wawa zakaria 2...we go with the flow kn...aku dr matrik trus msk digree..lgi la trok nk d'bandingkn nga bdk diploma..present kt dpn pon ntah pape..huhu..tpi dpt jgk dekan...aslkn kite usaha..jgn ponteng..wawawawa...gudluck (yusha)

Elia Si Jejariruncing said...

Thanks guys for each and everyone of u for your opinions..

mR.sYaH said...

dulu pun pernah terfikir jugak nak amik fast track ni.. pastu pk punya pk.. akhirnya pilih abiskan diploma..
dua2 dpt.. dip ada ijazah pun ada..
tp tu pilihan sy r..

tp baik pk betul2.. klu nak abis awal sambung teruslah..

no, i am. still. said...

kak ya, go for it! i have few friends yang bt fast track ni. diorg mmg strongly recommend i bt fast track because mmg jimat masa. uitm tkkn bagi kita offer tu, kalau uitm tk yakin ngan kebolehan kita.
u can do it. kawan2 i yg fast track, semua pointer 3++. okay la tu kan?

go for it! stahun stgh sgt bermakna. nnt boleh kawen ngn apek cpt2 :D

aQlili raHim said...

i stuju sgt dgn no, i am, still..stahun stgh tu masa agk lama..kalu u blh habiskan dgree lg awal, lg awal la u blh kerja..uitm xkan bg offer dkt u if u xmampu..skrg ni u dpt offer tu, mknanya u mmg mampu yg fast track..

plus, ur result evry sem pun ok kan..if u ask me, i prefer u accept je offer tu..takyah pk la org lain duk kate deg susah if takde diploma..ramai je yg dpt degree without diploma..kan3? =)

pape pun, decision is in ur hand..all the best elia! =)

ayeesha said...

uitm seri iskandar?
alamak sama tempat lah..
but i'm dip in art and design..

so u dpt fast track..my frens pun ada yg dpt..tp diorang smbng kat shah alam lah

eh tapi kan.. lec i cakap kalau masuk fast track, nanti masuk degree part 2 not degree part 1..tp thats my courselah..

btw u dip in banking..so bila sambung degree nanti in banking jugak ke?
dip in banking fakulti apa?..tak pernah dengar pulak kat uitm seri iskandar ada dip in banking, tapi tak tau lah kalau kat sana ada degree in banking..

i ada jugak tanya pendapat mak i tentang fast track ni..mak i cakap belajar kat universiti ni tak susah kalau kita belajar..

tapi based on ur result i think u can do it..yg ruginya pengalaman je lah..

Elia Si Jejariruncing said...

ayeesha- i dip banking. tapi dapat sambung degree in Human Resource. sebab its under the fakulti perniagaan. i course banking tp dr part1 smpai 3 i blaja basic bisnes.

ayeesha said...

oh..
so maknanya u tukar courselah?
if u think u can do it..go ahead..wish u good luck :D

Hazwan Hakim said...

zamn skunk paling kurang kena ada degree..better g...:)

Elia Si Jejariruncing said...

thanks korang! love u guys!

Azreen Fariz said...

Ambil je Degree tu... tapi rasanya berjauhan ..banyak dugaan... takut2 lepas ni dah rasa feeling dah kurang... better... sebelum ambil degree ikut ngan bertunang dulu at least ada ikatan... pastu doa pada tuhan... Biasanya kawan2 dulu2 bila berjauhan, dah pandang yg lain... Maybe Ellia time tu pun rasa dah pandang kawan2 dalam uitm nanti... Good Luck!!! Yg penting mempercayai satu sama lain... N maybe suruh Incik APex main tuk negeri Perak hahahaha

Azreen Fariz said...

Ellia... if nanti2 Malaysia lwn Indon, Ur En. Apex tak perform... maybe sebab dia risau pasal Ellia.. maybe dia asyik pk2 n maybe dia pun takde semangat bila berjauhan nanti... Aduh.. mintak2 la Si Incik Apex tak terganggu dgn berita ni :( Ops jangan salahkan diri ya Ellia,,, saja bagi opinion

Norhafiza Yusoff said...

ya,saja nak explain yang atas2 tu
i think u da misunderstood
memangla skrg kalu u masuk degree,u masuk part 1
org kt ats tu cakap kalau u abiskan diploma, u akan direct masuk dgree part3 sebab bleh transfer kredit,wpon course lain.
but i skrg ni tgh amik degree
i rase bblaja mana2 pon sama je.
kalau main2,mmgla kantoi
tp i tgk u blaja ok
dapat dekan lg

btw ya, i nk tnye
lepas spm u keje cimb?
sbg ape?
and ape kate u buat entry pasal career world u plak

enniey said...

hey elia.. i rs better u go on ngn degree tu.. rugi taw lps peluang cmtu.. i know, u can do it..based on ur previous result, im sure u can adapt with that course.. kalau dh minat tu, make sure u dpt result gempak.,.ok?

deg nie xsusah mn pon..cm dip jgk, tp kne byk stdy sket..stdy smart, not stdy hard..i da final sem n now im doing my practical training..i admit, my deg xgempak cm dip dulu, tp,alhamdulillah,,blh gk grad on time..hehe..so, good luck for u babe..chaiyok2!

shahsyaz said...

tahniah!!!! bukan senang nk dpt tawaran degree neh.....

agi pon u dpt HR...
sumer bidang ade HR....so, u ade future....

psl KFCM ( Khairul Fahmi Che Mat bkn KFC Malaysia... he he he ), musti die nk u study gak...

huhuhuhuhu

ini aku said...

hey2 hee rse2 mcm da lmbt jek nk komen ni sbb da taw awk da accept nk smbg blaja :)
tp mcm menarik jek utk komen.

emm sy pon dib in banking tp uitm segamat.br je convo 5 dec aritu. sy dip smpi part 6 then sekarang smbg deg in islamic banking currently in part 4 deg.
Kita sebaya,sy msk time 2007.so by dat time, uitm still xbkk lg fast track.cume bila ktorg da msk part 5 br uitm tawarkan.so mcm kiciwa jugak tp xkisah la da lps :)
(info psl diri sndri dlu)
mmg x dinafikan la deg ni mmg agak tough huhu tp kalau mcm awak ni boleh bwk ny kalo da dean utk part 2 n part 3 kan.

sy ada kawan yg amek fast track jugak.
nnt awk bkn msk sem 1 time deg nnt awk dpt msk sem 2 sbb da ade transfer credit.(cth ny xkn la amek lagi kesatria kn) ehehe
lagipon course yg awk amek xssh sgt. HR agak sng. yg ssh ny assignmnt ny byk kne buat kat lua. nnt time part 3 deg ade subj ssh haha nme subj tu OSHA. (sy taw even sy bkn HR) hehe

yg penting kena kuat jek. sy sokong awak utk smbg degree :)

ingt pepatah ni (semangt taw siap bg pepatah)

dalam hidup kita kena kejar impian. tapi kalau tak mampu "kejar" impian. "jalan" pun boleh. asalkan sampai :)

BEST of LUCK :)

ima said...

congrats dapat masuk uitm!

errr, untuk keselamatan saja, gmbr surat tawaran tue ada ic awk la.dekat url ats skali. mgkin awk tak perasan kot. heee~

no ic penting.
b safe yer!

;)

lelly yahaya said...

okay. mmg laa rmai yg ckp lau amek fast track nee, then klau kantoi paper, kte teroz kne drop dri uitm. but ada kwn i nee, dia amek fast track landscape kt s.a. then last 2 sem which is part 2 degree, dia ada kantoi satu paper. tp dia still xkne drop dri uitm. juz byk paper ah dia kne cover.

tp i ada tnye my lecturer, n dia ckp as a academic advisor dia mmg agree laa student dia nk buat penerapan nee. but as a parents dia xstuju bub its better to get both diploma n degree. seriously. i pon rasa cm2 sbb we have 2 option :)

soo. think wisely which 1 u comfortable with. :)

pepepon. goodlux dear :)

azie said...

HR is tough.. i'm HRM students.. u need to memorize and understand a lots... unless u have the genius kind of brain that can adapt and telan sumenye dengan cepat.. huhu..especially in kind of employment act and labor law.. Killer paper tue...

But if you dare to take the challenge just grab it... HR is the best.. but in working environment, staff hates HR department.. u will know why once u work.. huhu

Azalina M.Salleh said...

hai elia.... tahniah for offer that u get frm uitm.. for me grab it...bukan senang dpt pluang tu.. in my advice. since i pun bru habis my degree in HR..alhamdullillah segala kesusahan akhirnya dpt dilalui.. doa, usaha dan tawakal yg penting.. like me.. i habis dip, keje then part time sambung degree (PLK).. mmg agaktenat n sakit nk bahagikan masa dgn keje.. lebih2 lagi bila due asingmt, test n final..but insyaallah 3 tahun tu u takkan terasa.. tetiba nnti dh habis like me.. 3*** cgpa every sem.. u ur enough n very clever dear.. all da best...:)

http://azalea301.blogspot.com
singgah2 la klu sudi..hehe :)

hanako hana said...

congrats!teruskan dengan degree!

Siti Solehah said...

hai elia.., congrtaz... sy sblm ni amik dip HR.., so bg sy, kos ni sush gak la.., sbb kne bnyk bce... bnyk kne fahm pasl cmpensation, osha, akta yg b'kait psl employee.. bg sy sushla.., sbb sy xmint nk bace bku2 HR yg tebal2 tu....heheheh.... tp klau awk rajn bce bku2 hr 2, n bleh fahm, sy rse xde masalh klau awk amik deegree 2....

cim0t_c0mot said...

better abiskan dip...sebab dgree mmg susah nak kekal pointer 3.++ if tak belajar betol2...sy ni bdak diploma...n pas abes trus amek dgree..means kalau ada diploma dah ckup baik..leh jugak dpt keje...nnti dah amek dip smbung dgre dlm bidang yang sm leh wat pengecualian kredit..so mybe dgree leh amek lam ms dua thun je..kena fikir msk2 la k..

Blog Widget by LinkWithin